Det er nå! (LK 10/14)

Det er nå! (LK 10/14)

”Nå er du. Her og nå.
Det er nå du sitter i cockpiten
og har ansvar for at jorda går fram
til neste generasjon.
Det er nå du kan slå i bordet
og si hva du mener.
Det er nå du kan lese gressets
lette kursiv i vinden,
trærnes eldgamle stavelser og
dyreblikkets
meninger om justismord
Ja, her og nå.
Det er nå minstejenta puster
godnattkysset på kinnet ditt.
Det er nå du står på fyrdørken
og kan skufle venners ord,
morgenlys og nytraktet kaffe
innunder kjelene
så det damper og går
Vent ikke på drømmen om i morgen,
kamerat.
Sleng lassoen din rundt hornene på den,
hal inn
og hiv den over ende.
Det er nå du har sjansen. Her og nå.
Bare her og nå.”
(Kolbjørn Falkeid)

Det er nå! Den følelsen får jeg når jeg nok en gang setter meg ned og skriver om kirkens arbeid med miljø- og klimaspørsmål. Det er nå!

I januar hadde vi temanummer om miljø og misjon, som synliggjorde økt bevissthet og engasjement for dette feltet i det kristne organisasjons-Norge. Men både i
Hvem, hvis ikke du?
organisasjonene og i kirken(e) forøvrig er det langt igjen – langt igjen før vi tar alvoret så langt inn at det virkelig gjør noe med alt fra vår bibellesning, vår forkynnelse, våre handlingsplaner, visjoner og liturgier til våre innkjøp, reiser, vår drift, våre bønner, vår givertjeneste og våre individuelle forbruks- og miljøvalg. Andre kirkelige debatter får langt høyere temperatur og mobilisering – det går noen ganger på livsmotet løs for meg. Det er nå! Ungene våre kommer til å spørre oss om hva vi drev på med, når vi visste det vi gjorde, så lenge.

Det er nå! Nå feirer vi et rykende ferskt samlende og felles uttrykk for en kirkelig plattform på dette feltet. Skal vi kalle det en hyrdebrevslansering? “Skaperverk og Bærekraft” – et økumenisk samarbeidsprosjekt mellom Norges Kristne Råd, Kirkens Nødhjelp og Den norske kirke – har jobbet hardt med sitt teologiske og klimafaglige rop om at vi må våkne og handle. Det er nå!

Det er nå! Vi kan ikke vente. Vi kan ikke plassere dette i en av flere mulige bokser av saker man kan velge å engasjere seg i. Det er nå den globale oppvarmingen tr
Når, hvis ikke nå?
uer med å nå et vippepunkt hvor konsekvensene er irreversible. Det er nå vi fortsatt har muligheten til å snu. Det er nå vi kan mobilisere kirken som verdens største miljøbevegelse, i kamp for Guds elskede skaperverk. Det er nå vi kan vise i ord og handling at vi virkelig tror at Gud har skapt alt og elsker alle og kaller oss til å nyte og ta vare på det Skaperverket vi er del av og avhenger av. Det er nå vi kan praktisere at alle mennesker har det samme gudgitte menneskeverd og derfor samme rett til å få ivaretatt sine livsbetingelser. Det er nå vi kan ære Gud og elske vår neste gjennom å forenes med Jesus Kristus i hans kamp for livet i vår verd.

”Hvem, hvis ikke du? Når, hvis ikke nå?” sa en graffiti. Det er nå! Vi har hørt, lest, sett, visst i så mange år – nå må vi la det ta tak i magen og hjertet, bønnen, lommeboka, føttene og stemmeseddelen. Ingen kan gjøre alt. Men alle kan gjøre noe – i kjærlighet og tro. Og vi kan starte med å lese dette nummeret av Luthersk Kirketidende, samtale, be, sjekke grønnkirke.no og grønnhverdag.no, og forberede en sterk gudstjeneste i juni som markering av FNs miljødag/ Skaperverkets dag. Med takknemlighet, bekjennelse, klage, tro og håp. Det er nå!

SUNNIVA GYLVER 

 

Øvrig innhold i LK 10/2014:

Artikler og innlegg

          Per Ivar Våje i intervju med Sunniva Gylver: GRØNN MANN – KLAR – GÅ

          Prosjekt Skaperverk og bærekraft: Klimarettferdighet – teologisk grunnlag

          Prosjekt Skaperverk og bærekraft: Klimarettferdighet – faglig grunnlag

          Sunniva Gylver: Sånn kan det for eksempel gjøres…

Søndagsteksten

          Sankthansdagen / Jonsok: Luk 1,5–17

          3. søndag i treenighetstiden: Jes 25,6–9

          4. søndag i treenighetstiden: Mark 10,17–27

          5. søndag i treenighetstiden: Matt 7,15–20

 

Lese mer? Bestill abonnement ved å klikke her!

Du kan også kjøpe dette nummeret separat ved å klikke her!

 
 | Powered by i-tools.no