Rettferdig fordeling (LK 20/15)

Rettferdig fordeling (LK 20/15)

Han sov i dag da jeg syklet fordi – med hunden sin ved siden av seg. Han bor vel bokstavelig talt ikke på gata; ingen gjør vel det, men han er der mye – og tigger. Han er norsk, selv om han ikke har skrevet det på en sliten pappside, som flere andre har gjort nedover gata. ”Norsk uteligger” står det på skiltet til naboen hans. Som om det skulle øke givergleden hos forbipasserende – et aldri så lite, formildende trekk ved en som ellers har lite å skilte med. Norsk. Er i alle fall norsk.

Men han med hunden har ikke noe skilt.

I går kom jeg også forbi. Noen hadde prøvd å stjele sykkelen min, men de hadde ikke helt rukket det. Så dro jeg med meg sykkelvraket hjemover, forhjulet under armen og resten slepende etter meg. Folk på uterestaurantene ropte morsomheter etter meg. Ingen tilbød seg å hjelpe. Ingen andre enn han: ”Harr’u ponktert?” spurte han vennlig da jeg passerte, og jeg forklarte at noen hadde løsnet hjulet for meg, og nå hadde det falt av. ”Ska jæ hjælpe’ræ å setta det på?” spurte han.

Og jeg kjenner ubehag …

For meg var det vennlighet fra uventet hold, og jeg kjente jeg ble glad. Samtidig så kjente jeg også på det ubehaget som jeg kjenner hver eneste dag når jeg passerer de mange hjelpetrengende på min vei – knelende, sovende eller sittende, omgitt av bilder eller strikkevarer. På mange forskjellige måter sier de til meg: ”Gi meg noe!” Og jeg kjenner ubehag når jeg gir, ubehag når jeg ikke gir, og mest av alt ubehag over å leve i en verden hvor noen må tigge andre om livsopphold. Men en slik verden lever vi jo i, en verden hvor mye er urettferdig fordelt – hvor noen har mye, og andre har lite – hvor noen kan overforbruke og ødelegge naturen, mens andre må ta støyten og leve med konsekvensene av dette.

Dette temanummeret handler om rettferdig fordeling, og alle artikler er hentet fra boken "De åpne henders økonomi: Stemmer fra Korsveibevegelsen". Korsveibevegelsen har gjennom 30 år vært opptatt av om Gud bryr seg om penger, hvordan velge Gud framfor Mammon og å søke Guds rike framfor rikdommen i denne verden – temaer man ikke lett blir ferdige med. Og i sommer kom altså denne boka. De utvalgte artiklene gir oss både utfordringer og kunnskaper om et tema vi som kirke ikke kan la være å bry oss om.

Gina Gylver er en ungdom med mye på hjertet. Hun spør hva vi voksne tenker og gjør, og minner oss om at det haster.

Fader Christoforos og Hildegunn M.T. Schuff deler erfaringer og tanker om hva som kan skje når fattigdommen kommer nær, både på godt og på vondt. De spør oss hvor vi møter Kristus, og utfordrer oss til å møte blikket til vårt nødlidende medmenneske – selv når nøden er så ubehagelig nær oss.

Per N. Bondevik er sosialøkonom og daglig leder for stiftelsen Initiativ for Etisk handel. Han deler sin kunnskap med oss om hvordan vi kan forholde oss til globaliseringens janusansikt, den som blant annet har gitt oss så billige varer. Og visst har vi fått med oss at billige varer ikke bare er av det gode. Nei, antakeligvis er de slett ikke av det gode for alle andre enn dem som kjøper dem. Men hvordan forholde vi oss til dette? Og hva kan vi gjøre?

Her er det mye å bli klokere av – resten av boka er herved også varmt anbefalt!

ANNE GRETE LISTRØM 

 

Øvrig innhold i LK 20/2015:

Artikler og innlegg

          Gina Gylver: ”Fra Ungdommen”

          Fr. Christoforos og Hildegunn M.T. Schuff: Når fattigdommen kjem nære

          Per Bondevik: Fordi dei fortener det – kven betalar prisen for våre billege varer?

Bokmeldinger

            Per Eriksen: Før du sier du ikke tror

Søndagsteksten

          Juledag: Joh 1,1–14

          Andre juledag (Stefanusdagen): Joh 16,1–4a

          Romjulssøndag: Luk 2,25–35

          Nyttårsaften: Matt 11,25–30

 

Lese mer? Bestill abonnement ved å klikke her!

Du kan også kjøpe dette nummeret separat ved å klikke her!

 
 | Powered by i-tools.no